Vida Üretimi

2014 yılında Salihli Organize Sanayi Bölgesi’nde 20.000 m2 brüt, 12.000 m2 kapalı alan ile başlayan vida üretimimiz, 2021 yılı Ocak ayında yeni tesisin devreye alınmasıyla birlikte toplam 36.500 m2 brüt, 22.000 m2 kapalı alanda devam etmektedir.

Norm Vida

Başta otomotiv ana ve yan sanayi olmak üzere, beyaz eşya, sağlık, inşaat, makine, mobilya, elektrik-elektronik gibi farklı sektörlere hizmet vermekteyiz.

Üstün kalite politikamız, geniş ürün yelpazemiz ve 2022 yılı itibari ile 15.000 ton/yıl üretim kapasitemiz ile vida üretiminde Türkiye’nin lider firmasıyız.

Nasıl Üretiyoruz
Ham madde Kabul ve Tel Çekme

Hammaddeler ISO 9001 ve/veya ISO TS 16949 belgeli yurt içi ve yurt dışı çelik üreticilerinden temin edilerek giriş kalitede; kimyasal analiz, boyutsal, görsel ve mekanik özellikleri kontrol edildikten sonra sistemde kullanılabilir hale gelmektedir.

Tel çekme bölümü, soğuk şekillendirme prosesi için malzeme hazırlığının yapıldığı bölümdür. Hammaddelere 6 mm’den 2,13 mm’e kadar çap düşürme işlemine tabi tutulmaktadır.

Tavlama

Tavlama işlemi Norm Fasteners Somun üretim tesislerimizde gerçekleştirilmektedir. Ham maddeler kangal halinde veya tel çekme süreci sonrası normalizasyon tavlamasına tabi tutulmaktadır. Tüm ham maddeler tavlanmamakta ve hangi tip tavlamanın uygulanacağı final ürünün soğuk şekillendirme zorluk derecesine göre belirlenmektedir. Normalizasyon tavlaması 40 ton/şarja kadar çıkmaktadır. Tavlamalar full otomatik olup ham madde grubuna göre programlar seçilebilmektedir.

Yüzey İşlem

Yüzey işlem süreci Norm Fasteners Somun üretim tesislerimizde gerçekleştirilmektedir. Ham maddenin yüzey temizleme ve fosfat kaplama işlemleri, yüzey işlem havuzlarında yapılarak ham maddenin soğuk dövme kalıpları içerisinde kolayca çalışması sağlanmakta ve paslanması önlenmektedir.

Hassas Tel Çekme (Skinpass)

Yarı mamul ham madde çapının %12’sini geçmeyecek şekilde matrisler yardımıyla çap daraltma işlemi uygulanmaktadır. Bu yöntemle tavlanmış yarı mamul ham madde; final çap, sertlik, yüzey kalitesi ve doğrusallık sağlanarak soğuk şekillendirme öncesi hazır hale getirilmektedir.

Soğuk Şekillendirme

Bu proseste, hadde ve yüzey işlemleri tamamlanan tellere, ürünlerin zorluk derecesine göre çift vuruş veya çoklu istasyonlu makinelerde kafa formları verilmektedir. Makinelerde bulunan otomasyon cihazları, proses kontrol sistemleri, proje ve teknik resimler kullanılarak müşteri talepleri karşılanmaktadır. Makine hızları parça boyutlarına ve geometrisine göre değişkenlik göstermektedir. Parkurumuzdaki makineler ile 2,9-10 mm çap ve 10-220mm boy ölçüleri arasında üretim yapılmaktadır.

Uç Ezme

Uç ezme prosesinde genel olarak DIN 7504 serisi vidaların matkap uç formları oluşturulmaktadır. Bunun yanı sıra farklı özelliklere sahip özel vidaların uç formları da bu makinelerde yapılmaktadır. Üretim boy aralığı 13mm-150mm arasındadır. Toplam 21 makine mevcuttur.

Diş Çekme

Bu bölümde, soğuk şekillendirmesi tamamlanmış yarı mamul vidalara, sabit ve hareketli taraklar arasında ovalama yöntemi ile diş çekme işlemi yapılmaktadır. Parkurumuzdaki makineler ile 2,9-10 mm çap ve 10-220mm boy ölçüleri arasında üretim yapılmaktadır.

Ortalama 1.200kg/saat kapasiteli fırınlarımızda tüm parametreler otomatik kontrol edilip saklanmaktadır. Lot izlenebilirliği ile de hammadde detayına kadar gidilebilmektedir.

Isıl İşlem

Soğuk Şekillendirmesi tamamlanan yarı mamullerin mekanik özelliklerini iyileştirmek için bant tip sürekli (continu) fırınlarda karbonitrasyon ısıl işlemi yapılmaktadır.
Bu işlem; malzeme yüzeyine aynı anda karbon ve azot elementinin difüze edildiği termokimyasal bir süreçtir.
Prosesimizde, TS EN ISO 10666 ve otomotiv sektörünün gerekliliklerinden olan CQI-9 normları uygulanmaktadır.

Kaplama

Kaplama işlemleri Norm Holding bağlı şirketlerinden Norm Coating tesislerinde gerçekleştirilmektedir.
Metal yüzeylerini korozyondan korumak veya onlara dekoratif ve mühendislik özellikleri kazandırmak amacıyla çinko, çinko fosfat, çinko nikel, çinko lamelli kaplama türleri uygulanabilmektedir.

Ayıklama

Vida ve cıvataların diş üstü, diş dibi, kafa çapı, kafa yüksekliği, boy vb. boyutsal özelliklerinin yanı sıra çatlak ve form bozuklukları da ayıklanabilmektedir.
Parkurumuzdaki makinelerimizle M3 –M8 diş üstü ve 8-200 mm boy aralığındaki ürünlere ayıklama yapılmaktadır.

Rondela

Bu proseste çatı, beton ve panel vidalarına, 4,8- 5,5- 6,3 mm çaplarında EPDM tipi sızdırmazlık rondelaları takılmaktadır.

Paketleme

Paketleme işlemleri Norm holding bağlı şirketlerinden Norm Coating tesislerinde gerçekleştirilmektedir.

Ürünler müşteri talepleri veya standart paketleme listesi doğrultusunda, geri dönüşümlü karton kutularda ambalajlanmakta ve Euro palet üzerinde sevkiyata hazır hale getirilmektedir. Paletler streç film ile sarılmakta plastik şerit ile bandajlanmaktadır. Geriye dönük izlenebilirliğin sağlanması amacıyla, kutular üzerindeki etiket bilgilerinde; ürün cinsi, ürün standardı, ürün kalitesi, ürün parti (lot) numarası, kaplama cinsi, miktar, ambalaj tarihi bilgileri bulunmaktadır.

Palet üzerindeki etiketlerde ise; müşterinin adı, müşteri sipariş numarası, brüt ağırlık, net ağırlık, palet içindeki ürünün cinsi, parti (lot) numarası ve miktarı bilgileri bulunmaktadır.

Salihli Vida Üretim Tesisi

info@normfasteners.com
Tel: +90 236 742 50 66
Faks: + 90 236 742 50 69

Salihli Organize Sanayi Bölgesi 304. Cad. No:18/1 Salihli / Manisa / TÜRKİYE